fbpx

4 tips simple lelaki ini guna untuk elakkan dari “mabuk gunung”. Tips 3 memang paling mengejutkan!

SHOP NOW_teragears_hiking_outdoor

Tidak di nafikan rakyat malaysia sekarang ni memang aktif memanjat gunung. Sejak kebelakangan ni aktiviti memanjat gunung sudah menjadi salah satu aktiviti wajib bagi warga Malaysia untuk release tension dari kesibukan kehidupan di bandar-bandar.

Tapi AWAS! Mengabaikan faktor ketinggian gunung yang kita panjat boleh mendatangkan kemudaratan jika kita tidak mengambil langkah berjaga-jaga. Lelaki ini berkongsi 4 tips yang simple tapi sangat efektif untuk mengelakkan dari terkena “altitude sickness” ataupun mabuk gunung.

 

#1. MINUM AIR SECUKUPNYA

Ya! Hanya dengan minum air yang secukupnya kita boleh mengelakkan diri dari mabuk tinggi!. Semestinya ration air tu kena lah jaga tapi tidak salah kalau kita berhenti seketika untuk refuel. Kalau nak lagi efektif minum air tenaga macam 100 plus atau livita untuk  tambahan electrolyte yang sangat membantu dalam hidrasi.

#2. KURANGKAN CAFFEINE

SHOP NOW_teragears_hiking_outdoor

Haa, biasa kita minum kopi untuk tenagakan? Tapi sedar tak kalau kita minum kopi mesti berdesup nak pergi tandas. Disebabkan air keluar dari badan, secara tak langsung badan kekurangan air dan risiko untuk mabuk menjadi lebih tinggi! Kalau nak sangat layan kopi tu ,baik tunggu sampai base camp baru syiok beb!

 

#3. TENANG SEPANJANG PROSES PENDAKIAN

Ni satu point yang penting. Banyak brader kita nak laju je sampai base camp padahal bukan shooter pun. Semua ego nak sampai awal kononnya nak tunjuk power la stamina. Bila dah makin tinggi altitud, oxygen level makin rendah jadi steady bro! Bagi badan kita nak “adapt” dengan keadaan sekeliling. Jangan nanti awal-awal laju tapi stop halfway sebab mabuk . hancur trip beb!

Sedang cari seluar hiking? https://teragears.com/2018/07/10/tips-pilih-seluar-hiking-dan-camping-dari-otai/

#4. PAKAIAN YANG SELESA

mabuk gunung

Memang ketika memanjat gunung ramai akan try dan beli pakaian baru. Masing-masing teruja untuk impian sampai ke puncak dengan bergaya! Haa, bila pilih pakaian tu, biarlah yang selesa dan sesuai dengan dengan badan kita. Kalau salah pilih pakaian badan akan automatik rasa tak selesa.

Biasanya satu trip boleh ambil masa 3-4 jam berjalan. Kalau tak selesa badan akan “over work” lalu senang la nak mabuk gunung tu. Bak kata orang, ukur baju di badan sendiri. Tak perlu stylo sangat sampai tak praktikal!

Recommended: Seluar Hiking Terrain V3 dari Teragears

Kesimpulannya, pastikan kita mengambil buat persiapan yang mencukupi dan ambil langkah berjaga-jaga sebelum nak panjat gunung. Jangan biarkan mabuk ketinggian mengganggu trip anda! Selamat mencuba and happy hiking!

Leave a Reply